Part of Part of Modus-Digital

De iBeacon functionaliteit is een zogenaamd BLE profiel (Bluetooth Low Energy).
Met de komst van iOS7 is deze techniek beschikbaar op de iPhone en tablet.

iBeacons

ibeacons-appBij diverse leveranciers zijn inmiddels iBeacons te koop. De iBeacon is een klein zendertje dat je ergens fysiek kunt plaatsen. Hij zendt een signaal uit en een gps positie (micro location). Door gebruik te maken van drie iBeacons kan triangulatie (plaatsbepaling door driehoeksmeting) plaatsvinden, waarmee ze dus ook gebruikt kunnen worden voor indoor navigatie. Denk bijvoorbeeld aan: navigatie binnen een supermarkt (waar is de suiker?), bewegen op een indoor map in een beurshal, noodnavigatie in een kantoorpand als het licht is uitgevallen of positie bepalen tussen twee zenders.

Actie binnen een app activeren

De signaalfunctie van de iBeacon is ook super interessant. Zodra een app het iBeacon signaal oppikt kan hij een event triggeren op je smartphone. Een voorbeeld hiervan is dat je een winkel binnenstapt waarvan je de app op je telefoon hebt staan.

estimote-applications

Op he tmoment van binnenstappen triggered de app een advertentie met bijvoorbeeld de tekst “Welkom terug! Wij hebben een speciale actie voor u; op vertoon van uw app ontvangt u vandaag een gratis paar sokken”.
Een andere toepassing is dat je voor ieder bezoek aan de winkel een punt ontvangt die je vervolgens in kunt wisselen (loyaliteitsprogramma).

Als je deze twee functies combineert kun je dus acties triggeren op basis van nauwkeurige GPS. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een museumtour. Je installeert de app van het museum en de app weet exact voor welk kunstwerk je staat. Vervolgens krijg je hiervan alle informatie, video en geluid.

City marketing app

Ook voor een stadstour biedt de iBeacon tal van mogelijkheden.
Bij elke interessant object plaats je een iBeacon en krijg je relevante informatie als je met je app bij het object staat. Denk hierbij aan bijvoorbeeld historische panden. Je kunt hierin ook horeca gelegenheden benanderen. Plaats een iBeacon bij een horeca gelegenheid. Loop je als gebruiker langs, dan krijg je automatische een bericht of coupon, met “Speciaal voor onze stadstour bezoekers kunt u op vertoon van de app koffie met gebak krijgen”. Het grote voordeel van de iBeacon is dat hij veel nauwkeuriger is dan de huidige GPS functionaliteit in de telefoon.

Narrowcasting met iBeacon

In samenwerking met een apple tv (3e generatie) en iOS7 op een mobiel kun je ook events triggeren op de apple TV.
Je kunt zien of iemand dichtbij een TV staat en hierop een boodschap laten afspelen. Als je dit combineert met persoonlijke data dan kun je de boodschap ook personaliseren.

Nog meer iBeacon toepassingen

Je kunt iBeacon ook weer gebruiken met allerlei andere objecten, zoals lichten, sloten etc… Het is dus in theorie mogelijk om lampen aan te laten gaan zodra je er vlak bij staat, of deuren te openen als je langsloopt.
Voor de creatieve geesten zijn er ongelooflijk veel toepassingen te bedenken.
Overigens zijn er inmiddels ook al Beacons verkrijgbaar die zowel voor Android als iOS geschikt zijn.

Op zoek naar een iBeacon ontwikkelaar?

Graag bespreken wij in een persoonlijk gesprek uw wensen en de mogelijkheden van iBeacon.
U kunt ons bellen op 078 617 99 66 of maak hieronder een afspraak.

Vrijblijvend kennismaken? Maak hier een afspraak