Met de Google Chromecast is het mogelijk om vanaf een smartphone of tablet content te streamen naar de televisie. Dit zogenaamde “casten” gebeurt via de cloud, waarbij de smartphone of tablet gebruikt kan worden als afstandbediening. De Chromecast is een kleine dongel van ongeveer 6 cm lang, en is via een HDMI-poort eenvoudig aan te sluiten op de televisie. Voeding vindt plaats via de meegeleverde USB kabel.

Door zijn kleine formaat, eenvoudige aansluiting en lage prijs van $ 35,- wordt verwacht dat de Chromecast een groot succes gaat worden. Ook wij zien de mogelijkheden en enorme potentie van dit betaalbare apparaatje, waarmee van iedere domme televisie (met HDMI-poort) een Smart TV gemaakt kan worden. Vanaf heden biedt Balticode dan ook app ontwikkeling aan met ondersteuning voor Chromecast.

Chromecast in Nederland

Op moment van schrijven is de Chromecast nog niet verkrijgbaar in Nederland. Naar verwachting zal deze in januari ons land verkrijgbaar zijn. Om toch al te kunnen experimenteren met de mogelijkheden van de Chromecast hebben wij onlangs twee exemplaren geïmporteerd uit de Verenigde Staten, waar de HDMI-dongel van Google al sinds afgelopen zomer verkrijgbaar is.

Momenteel zijn er dan ook alleen nog maar apps uit de VS beschikbaar voor de Chromecast. Naast Google zelf, zijn het vooral grote partijen als Hulu, Pandora en Netflix die apps met Chromecast-ondersteuning bieden. Hierbij zijn voor ons natuurlijk met name de apps van Google (Chrome, Youtube) en Netflix interessant, omdat deze diensten ook in Nederland beschikbaar zijn.

Specifiek voor de Nederlandse markt wordt er momenteel naar verwachting gewerkt aan apps met Chromecast koppeling door RTL (RTL XL) en de NPO (Uitzending Gemist). Naast deze grote mediabedrijven, is het ook voor andere bedrijven mogelijk om een app te laten ontwikkelen die mediacasting via Chromecast ondersteunt.

Chromecast apps

App laten ontwikkelen voor Chromecast

Dankzij de “Google Cast Software Development Kit” is het voor een app ontwikkelaar mogelijk om Chromecast ondersteuning toe te voegen aan (bestaande) apps voor iOS en Android devices. Ook wij bieden onze klanten vanaf heden de mogelijkheid om mediacasting via Chromecast toe te voegen aan apps. Met de komst van deze kleine, betaalbare dongel van Google denken we richting de toekomst tevens een voordelig alternatief te kunnen bieden voor Smart TV apps.

Als we nog verder kijken, dan zal het mogelijk worden om niet alleen mediabestanden te casten vanaf een device, maar ook andere content en interactieve apps. We denken hierbij bijvoorbeeld aan interactieve spelletjes, waarbij ieder gezinslid met zijn/haar eigen smartphone of tablet meespeelt met het spel dat op de TV wordt weergegeven. Neem contact met ons op voor de laatste mogelijkheden en de actuele status rondom het laten ontwikkelen van apps met Chromecast ondersteuning.