Magento is een zeer populair webshop systeem vanwege de zeer uitgebreide mogelijkheden en de enorme community van Magento programmeurs, Magento extensie ontwikkelaars en Magento ontwerpers.

Daarentegen staat dat Magento door haar vele mogelijkheden ook veel tijd vergt om te doorgronden. Een groot gedeelte van de webwinkeliers kiest voor Magento omdat ze er veel over horen. Dus dan moet het wel goed zijn. Maar is dit ook wel zo?

Naast Magento zijn er namelijk nog tal van andere webshopsystemen die elk hun voordeel hebben. Wij zijn zelf erg gecharmeerd van OpenCart vanwege de gebruiksvriendelijke interface. Dat wij niet de enige zijn blijkt uit de enorme groei die OpenCart op dit moment doormaakt.

Met onderstaand vergelijk probeer ik aan te geven waarin de systemen van elkaar verschillen om u te helpen in het maken van de juiste keuze.

De keuze voor Magento of OpenCart in het algemeen

OpenCart is met name geschikt voor webwinkels met relatief simpele producten. Producten hebben veelal een vaste prijs of hebben een meerprijs door bijvoorbeeld een andere kleur te kiezen of andere maat. Maar ook iets geavanceerdere functies zoals staffelkorting, aanbiedingen en kortingscoupons zijn geen probleem in OpenCart. Is een functie niet beschikbaar in de standaard installatie van OpenCart dat zijn er talloze plugins te vinden die extra functionaliteit aan uw shop kunnen toevoegen. En bestaat het niet dan kunt u een OpenCart plugin op maat laten maken. Het uiterlijk van uw webshop is helemaal aan te passen aan uw smaak met een ontwerp op maat of middels één van de vele template sites.

Magento is out-of-the-box al in zijn geheel voorbereid op uw ambities. Staffelkortingen, koppelingen met xml files met producten van uw leverancier? Het is allemaal geen probleem voor Magento. Voorraadsysteem koppelen aan uw webshop? Geen probleem!
Heeft u een kledingwinkel en wilt u dat gebruikers op kleur, maat en budget kunnen selecteren? Er zijn talloze filter plugins voor Magento beschikbaar. Ook hebben grote bedrijven zoals Afas koppelingen beschikbaar zodat u uw webshop direct aan uw boekhoud pakket kunt koppelen.
Of wellicht heeft u wat complexere producten, waarbij een gebruiker meerdere onderdelen moet kiezen om tot een compleet product te komen. Dit is allemaal mogelijk binnen Magento.

Installatie Magento en OpenCart

OpenCart is vrij simpel te installeren. Na de installatie koppelt u uw template en u kunt beginnen. Met een shared-hosting server kunt u prima uit de voeten.

De installatie van Magento is wat complexer. Daarnaast heeft u een goede server nodig. Het liefst bij een hoster met een Magento geoptimaliseerde omgeving.Een goede Magento programmeur past ook nog wat extra trucjes toe om uw webshop sneller te laten werken. Technische aanpassingen binnen een Magento shop kosten meer tijd dan bij een OpenCart webshop. Daarom is een Magento webshop over het algemeen ook duurder om te laten bouwen dan een OpenCart webshop.

Beheer van Magento en OpenCart

OpenCart heeft een zeer eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface. Door de vele mogelijkheden van Magento is de interface hier veel complexer. Het vergt wat meer tijd om een Magento webshop te kunnen beheren.

magento opencart admin

Seo Magento en OpenCart

Standaard is Magento veel beter geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Maar met enkele plugins is ook OpenCart goed geschikt te maken. Uiteindelijk draait het ook bij een webshop om de juiste content en beschrijvingen.

Hulp bij de keuze voor de juiste webshop?

Balticode adviseert u graag aan de hand van uw productassortiment en ambitie welke webshop voor u het meest geschikt is.
U kunt ons bellen op 078 617 99 66 of maak hieronder een afspraak.

Afspraak maken? Maak hier een afspraak